1. Home
  2. All guides
  3. Hvordan lage kjøkkenhage: Guide for å dyrke egen mat

Hvordan lage kjøkkenhage: Guide for å dyrke egen mat

Det ser alltid kult i filmer: Man kan lage kjøkkenhage og ta grønnsaker fra den og koke dem. Kanskje hadde din bestemor, mor, eller en vennlig nabo egen kjøkkenhage, og du husker hvordan det var å plukke egne grønnsaker. Husker du smaken også? Mat smaker alltid bedre når du lager den selv, og enda bedre når du har dyrket den selv. Det tar litt tid og energi, men til slutt vil du ha egne grønnsaker, noe som er billigere enn å kjøpe i butikken. Les hvor enkelt det er å dyrke grønnsaker.

Grønnsak

Hva å gjøre?

1

Hvordan kjøpe frø:
Når du ønsker å lage kjøkkenhage og dyrke egne grønnsaker, er det første du bør gjøre å kjøpe frø. Du kan enten bestille frø av grønnsaker du liker på nettet, eller kjøpe frø i lokale butikker. Sjekk gjerne hva som er billigst for deg. Hvis du bestiller online, må du noen ganger betale frakt eller toll, så det kan hende at det blir billigere å kjøpe frø lokalt.

2

Såing:

  • Det er et par ting som er veldig viktig når det gjelder såing, og det er fuktighet, lys, oksygen og temperatur. Hvis frøene er for våte vil de råtne, men hvis de er for tørre vil de tørke ut og dø, og i begge tilfeller vil du ikke klare å dyrke grønnsaker.
  • Ikke sår hele pakken på en gang. Spesielt hvis det er din første gang, bør du se hvordan det går. Dersom det finnes 70 frø i en pakke, prøv med 15 til 20 frø. På denne måten, kaster du ikke bort alle dine frø, hvis de ikke spirer.
  • Velg den enkelste måten å gjøre det på. En god selger forteller deg hvilke grønnsaker er enkelste å dyrke, så start med de enkelste. Roma ble ikke bygget opp på en dag, akkurat som du ikke vil bli proff og lage kjøkkenhage på 10 minutter. Prøv med ettårige grønnsaker til å begynne med. Ettårige grønnsaker er lettere å dyrkes enn vanlige planter og busker.
  • Vær tålmodig! Jeg vet at det er spennende å dyrke egne grønnsaker, men du må være tålmodig. Vent litt mer. Når man er så begeistret blir det ikke lett å ikke flytte eller rote rundt frøene. Vær tålmodig og følg instrukser.
  • Forbered deg på det verste. Det er ikke veldig sannsynlig at hvert annet frø spirer så forbered deg på at det kan oppstå noe tap.

3

Pottebytte:
Dette trinnet er valgfritt. Hvis du starter å så frø i små potter, så vil det være klokt å bytte potte etter en stund. Ved pottebytte mener jeg å få frøplante ut av en potte og sette den i en annen, større potte. Pottebytte bør gjennomføres veldig forsiktig siden frøplantene er svært sårbare og kan lett bli skadet.

dyrke grønnsaker

Visste du at...

…du kan spise aubergineblomster? I restauranter er dette virkelig en slags seremoni, de serveres med geitost og bakes i ovnen.

4

Venting:
Såing kommer med mye tålmodighet. Det tar tid for frø å vokse til plante, og for planten å vokse til en grønnsak. Det er avhengig av arten, så sjekk hvor lang tid du bør vente på grønnsaker. Alt du kan gjøre i løpet av denne fasen, er å vente og sørge for at planten får nok vann.

5

Innhøsting:
Endelig! Etter en stund, kommer grønnsakene dine til å bli modne, og du kan plukke dem opp. Som sagt, tar hver grønnsak ulik tid til å modne, men når det gjelder de fleste grønnsaker, kan du se og/eller føle om de er modne. Tomatoer er modne når de er røde og litt myke. Føl hvis dine grønnsaker er harde, eller bare plukk en og prøv den!

Konklusjon

Grønnsaksbutikk
Share with your friends


Submit

Still et spørsmål

Spør oss om hva du vil

Flere artikler