1. Home
 2. All guides
 3. Spar penger – lær å spille gitar hjemme og unngå dyre skoler eller lærere

Spar penger – lær å spille gitar hjemme og unngå dyre skoler eller lærere

Lær å spille gitar? Det kan jo være vanskelig på egen hånd. Noen ganger er det fint med en lærer som viser deg hvordan du gjør det. Men det er som regel veldig dyrt, så jeg tenkte jeg kunne forklare deg hvordan du selv kan lære å spille gitar uten lærere, og spare litt penger.

Du spiller gitaren

Lær å spille gitar 101: Vi begynner med viktigste tips

1

Først og fremst bør du kunne forskjell på ulike deler av gitaren.
Enten du spiller en elektrisk eller en akustisk gitar, er instrumentet for det meste laget i tre og metall. Strenger vibrerer og lager lyd. Gitarkroppen med resonanskasse skaper lyd, og man bruker tre for å skape varme toner – noe som vi alle forbinder med gitar. Elgitar har ikke noen resonanskasse siden lyden er laget elektrisk (som navnet sier).

 • Strengene er mellom stol og hode, festnet til skruer på hodet. Disse kan roteres for å stramme eller løsne strengene. Akustisk gitar har resonanskasse med klaggbunn, stol og rosett, mens elektrisk gitar har instrumentkorpus med forsterkertilkobling, tonekontroll, tremoloarm, stengestol og diskant-, mellomregister- og basspickup.
 • Hals er lang og laget i tre, og den er flat på forsiden, denne delen kalles for gripebrett og der finnes det også posisjonsmerker og tverrbånd.
 • Akustisk gitar har et hull i resonanskassen mens elektrisk gitar har de tre magnetiske pickups jeg har nevnt. Akustisk gitar produserer lyd takket være resonanskasse, mens elgitar produserer lyd takket være pickups som kanaliserer lyden gjennom en forsterker.

2

Lær å holde gitar riktig = lær å spille gitar
Før du begynner å jamre som Hendrix, sørg for at du holder gitaren din riktig. Hvis du er høyrehent, vil du spille gitar ved å klimpre midt imellom stolen og hullet med høyre hånd, mens du trykker strenger på halsen med ditt venstre hånd.

 • For å spille gitar bør du sitte rettrygget på en stol eller krakk. Den tynneste strengen skal være nederst (nærmest bakken), mens den tykkeste strengen skal være øverst (nærmest taket). Hold gitaren slik at baksiden berører magen og brystet, mens den står på det venstre beinet ditt (hvis du er høyrehendt og omvendt hvis du er venstrehendt).
 • Gitaren skal være ganske stabil – selv om du holder den for det meste med beinet og korset. Hold nakken med tommelen bak og pekefingeren og andre fingrene foran. Du bør være i stand til å flytte venstre hånd (eller høyre hvis du er venstrehendt) oppover og nedover halsen uten å måtte reise den.
 • Selv om du holder gitaren din riktig, kan det hende at du opplever noen ubehag mens du blir vant til å spille. Det er viktig å stå på og ikke misste mote dersom du får litt vondt i skulderen nakken, hendene eller armene. Du blir sikkert etter hvert vant til det.

3

Stem gitaren.
Det er jo ikke morsomt å spille en gitar som ikke er stemt. I tillegg er det nyttig å stemme gitaren fordi du blir mer kjent med strengene, strengekombisjoner, samt øver ørene.

 • Lær navn på hver av strengene.
  Fra tynneste (nederste) til tykkeste (øverste) streng, finner du navnene her: E, A, D, G, B og E. Her er en morsom setning som kan hjelpe deg å huske: Erlend Aktiverer Den Gode Bilen Etterpå. Bruk denne huskesetningen for å lære rekkefølgen.
 • Elektriske stemmeaparater er svært enke å brukes og de er i tilleg kjempenøyaktige. Hold den i nærheten av gitaren og klikk for å bruke denne tjenesten. Stemmeaparatet forteller om gitaren er skarp (lys) eller flat (for lavt).
 • Hvis du ønsker å unngå å kjøpe stemmeapparat, er det helt OK. Du kan stemme gitaren ved at enkelte lyder er på samme nivå hjemme og på sykehuset.

4

Øv å presse strenger.
Bånd er tverrgående forhøyninger i metall som deler gripebrettet på gitaren din opp i nøyaktige soner. De står der hver halvtone vil finnes i strengens lengde. For å spille en tone presser du strengen ned mellom de to metallbåndene, ikke på dem. Å si at du spiller tredje bånd betyr at du plaserer fingeren på strenger i gapet mellom det andre og det tredje bånd. Sørg også for at fingeren er nærmest det lavere båndet for å unngå summende lyder. Du presser med fingertuppene. Hold strengen ned sterkt og godt slik at den bare vibrerer mellom fingeren din og stolen.

 • Hver gang du «reiser» fra et bånd til neste, bil det resultere med lyder som er lysere halvt trin hvis du flytter fingeren mot gitarkroppen, og de er halvt trinn mørkere hvis du flytter fingeren mot gitarhodet.

5

Hold plakter.
En gitarplakter er et lite tåreformet stykke plast som brukes til å «plukke ut» enkelte strenger for enkelttoner eller til å klimpre på gitaren. Disse er veldig billige og tilgjengelige i alle musikkbutikker. Og husk at du også kan lage egen. Det er ikke nødvendig å bruke plakter, men det er på den andre siden den ofteste måten å starte med å spille gitar på.

 • Hold plekter mellom tommelen og pekefingeren (dvs. overflaten av den krøllete pekefingeren). Husk at du bør holde gitarplekter ved å gripe den slik at det ikke er mer enn bare en liten del som stikker ut.

Visste du?
Gitar er blant verdens mest populære instrumenter, og kan brukes i all slags musikksjangre. Gitar har 6 strenger av ulik tykkelse, men gitarer med stengekor (doble strenger) er også vanlige og de kalles for tolvstrengsgitar. Gitarens historie er ikke kjent, men den eldste kjente fremstillingen av et instrument som ligner på gitar er 3300 år gammel helleristning av en hettitisk musiker. Det finnes ulike typer elektriske og akustiske gitar, og når du lærer å spille gitar, kan du lett spille både akustiske og elektriske gitarer.
Lær å spille gitar

Nå trenger du å lære deg å spille akkorder

1

Lær første-posisjons akkorder.
En akkord er en harmonisk gruppe på minst tre toner. For å begynne med, når det gjelder gitarbegynnere, er det 2 grunnleggende typer akkord: første-posisjons akkorder og barré-akkorder. Første-posisjons akkorder kan spilles med en kombinasjon av åpne og pressede strenger i de første 3 tverrbånda på gitaren.

 • De mest kjente durakkordene er C dur, A dur, G dur, E dur, D dur.
 • Når du har lært deg hvordan akkordene ser ut, dvs. hvilke strenger du presser med hvilke fingre, er det å øve litt og prøve å bytte mellom dem så rakst som mulig. Skriv ned en liste av akkorder med mer eller mindre tilfeldig rekkefølge. Prøv å spille og bytte så rakst du kan.
 • Pass på at du spiller de riktige notene. I A dur, bare for å illustrere, bør du ikke slå akkorden sammen med den lave E-strengen. I slike tilfeller brukes det en X for å markere strenger du ikke skal spille. Det er viktig å utvikle gode vaner nå for å lykkes med å spille gitar i det lange løp.

2

Lær fingerplassering for ulike akkorder.
Fingerplassering er som følger (først dur, og så mål)

 • C dur: Plasser ringfingeren på tredje tverrbånd og på nest tykkeste strengen. Plasser langfingeren på andre tverrbånd på den tredje tykkeste strengen, og pekefingeren på første tverrbånd og på den nest tynneste strengen. Klimpre. Deretter går du tilbake og spiller hver streng individuelt, mens du forstsatt holder fingrene i posisjonen. Sørg for at hver streng lager tydelig lyd. Hvis den ikke gjør det, sjekk hva som har gått galt, fiks det og fortsett med å (pr)øve. Nå har du mestret C dur.
 • A dur: Ta pekefingeren, langfingeren og ringfingeren og plaser dem på andre tverrbånd av nest tynneste, tredje tynneste og fjerde tynneste strenger på gitaren. Dette er A dur. Spill hver streng individuelt for å sørge for at du holder riktig og at det høres bra ut. Gratulerer, du har allerede lært deg to ulike akkorder.
 • G dur: Plasser langfingeren på tredje bånd av den tykkeste strengen. Plasser pekefingeren på andre tverrbånd og nest tykkeste streng, samt ringfingeren på tredje tverrbånd og den tynneste strengen. Sørg for at hver streng lager tydelige lyder. Hvis det ikke er tilfellet, sjekk hva som er galt og fiks det.
 • E dur: Dette er en av de enkleste akkordene som finnes. Plasser din langfinger og ringfinger på andre tverrbånd og nest og tredje tykkeste strenger. Din pekefinger bør gå på første tverrbånd av tredje tynneste streng.
 • D dur (den siste av grunnleggende akkordene du bør vite): Plasser pekefingeren på andre tverrbånd på tredje tynneste streng. Plasser langfingeren på tregje tverrbånd på den tynneste strengen. Plasser ringfingeren på tredje tverrbånd på nest tynneste streng.
 • E moll: Denne akkorden er nesten samme som E dur, bortsett fra at du ikke bruker pekefingeren. Sett din langfinger og ringfinger på andre tverrbånd av nest og tredje tykkeste strenger. Voila, nå har du lært deg å spille en av de mørkeste akkordene som finnes.
 • A moll: Igjen er det snakk om en akkord som ligner på dur-versjonen, men forskjell mellom A moll og A dur er ikke så openbar som mellom E dur og E moll. Plasser din langfinger og ringfinger på andre tverrbånd på tredje og fjerde tykkeste strenger, samt din pekefinger på første tverrbånd på nest tynneste. Dette er i bunn og grunn E dur som ble flyttet…
 • D moll: Igjen er det veldig lite forskjell mellom dur og moll. Plasser din langfinger på andre tverrbånd på tredje tynneste streng. Plasser din pekefinger på første tverrbånd på den tynneste, og din ringfinger på tredje tverrbånd på nest tynneste.

3

Øv mye for å få ut en ren lyd.
Etter at du hadde plassert alle fingrene på gripebrettet, spill alle strenger og alle akkorder. Sørg for at strengene som er ment å lage lyder ikke er dempet.

 • Hvis det hender at lydene ikke kommer ut som de skal, er sjansen stor for at du ikke trykker hardt nok med fingrene, eller at deler av fingrene berører strengen som hindrer den fra å høres tydelig ut. Er det noen «ubrukte» fingre som berører noen av de strengene?
 • Hold fingrene som trykker krøllet hele tiden de berører strengene, som om du har imaginær glass ball eller kulen i knoker av hver finger.

4

Klimpre på en riktig måte.
Klimpring består av bevegelser nedover og oppover i ulike kobinasjoner, for å slå alle toner i akkorder rytmisk og pent. Hold albuen lett men tett til gitaren, bruk «feiebevegelser» nedover strengene mens du tar første akkord, som for eksempel G dur. Albuen din skal ikke bevege seg når du klimprer og du bør hovedsakelig klimpre fra håndleddet.

5

Lær deg barre akkorder.
Barre akkorder eller bevegelige akkorder er svært nyttige for å begynne å spille sanger. I en barre akkord er det pekefingeren din på tverrbånd og den «barrer» alle notene på et tverrbånd. Det vil si at den presser alle de strengene. For å spille en F, som er en barre akkord på første tverrbånd, plasserer du pekefingeren i barreposisjon på første tverrbånd og spiller noe som ligner på E flyttet ett trinn opp i nakken med din langfinger, pekefinger og lillefinger.

 • Samme, klo-lignende posisjon på andre tverrbånd er B akkord. På det tredje tverrbånd – G akkord. Det er en vanskelig og noen ganger smertefull posisjonering av fingrene, særlig i begynnelsen, men du kan spille noen punk sanger relativt raskt når du lærer å klimpre barre akkorder. Ramones har aldri brukt noe annet enn barre akkorder, og det var jo veldig gode resultater, ikke sant.

Tips til slutt…

Til slutt må du stå på og øve regelmessig. Det kommer til å gjøre vondt i fingrene dine og noen dager kommer det ikke til å være moro å øve i det hele tatt. Likevel er det viktig å stå på!

1

Slik håndterer du vondt i fingrene.
Det blir av og til en smertefull eller ubehagelig erfaring: kanskje klarer du ikke helt med en akkord du ville lære deg, og kanskje har du forferdelig vondt i fingrene, og det ser lettere ut å bare droppe det hele. Hovedårsak til at mange wannabe gitarspillere slutter i løpet av de første ukene, er at det gjør vondt. Men etter et par måneder eller år med spilling, vil du få hardere hud på fingrene, som fører til at vond forsvinner. Alle som lærer å spille gitar må ha litt såre fingre i begynnelsen. Men å lære hvordan du fortsetter og står på er den viktigste forskjell mellom wannabe gitarspillere og ekte gitarspillere. Og det er verdt all vondt. Bare fortsett å spille og øve regelmessig, følg disse tipsene, og du kommer til å utvikle deg fra dette stadiet i løpet av kort tid. Lær å nesten elske smerte ved å forbinde den med progress og ved å fokusere på alt du elsker om musikk og gitar.

 • Hold fingrene dine i is etter øvingen eller ha dem i eddik for å lindre noe av smerten.
 • Det er hovedsakelig i hodet ditt. Prøv å fremstille din yndlingsgitarist som oppmuntrer deg samme som en fitnesscoach gjør det når fingrene dine blir ømme og gjør vondt. «En gang til, en gang til!»
 • Å dyppe fingrene i teknisk sprit etter spill kan gjøre prosessen som gjør din hud tøffere raskere. Bare husk å unngå å gjøre dette før du spiller

2

Lær å spille gitar ved å spille noen fine sanger!
Det er jo mye mye mer moro å spille når du kan spille en sang som du kjenner igjen og er glad i – ikke bare å prøve med tilfeldige akkorder og toner. Det finnes massevis av gode sanger med akkordene som D, G, C eller andre du har lært. Noen gamle country sanger som «Tom Dooley» eller «Folsom Prison Blues» av Johnny Cash kan være et godt sted å starte på. Det er bare tre akkorder og sannhet, som låtskriver Harlan Howard pleiede å si.

 • Begynn saktere og øk hastigheten etter hvert, syng i tillegg (hvis du vil og hvis det hjelper), og vær spesielt OBS på rytmen. Det kan være litt frustrerende hvordan mekanisk og kanskje til og med falskt  det kommer til å høres ut i begynnelsen, men ikke fortvil. Jo mer komfortabel du blir med å bytte mellom akkorder, jo nærmere du er å rocke på scenen.
 • Som du mestrer enklere sanger, gå videre til mer kompliserte stykker. «Sweet Home Alabama» av Lynyrd Skynyrd er i utgangspunktet en repetisjon av D, C og G i denne rekkefølgen, men det høres mye mer komplisert på albumet på grunn av kule gitar-licks gitaristen kaster inni.

3

Lær å lese gitartabs (talbatur).
Gitarister har sitt eget system for musikknotasjon som kalles for tablatur eller tabs for kort. Den grunnleggende ideen er å se på hver linje i tabs slik du ser på gitaren – hver linje tilsvarer egentlig en streng, og hvert tall forteller deg hvilken finger du bruker å presse, samt hvilket tverrbånd er det snakk om.

E|-------------------------------------------------||
B|-------3---------3----------3--------------------||
G|---------2---------0--------0---------------2p0--||
D|-0-0------------------------0--0----0h2p0--------||
A|------------3-3-------------2---0p2-------0------||
E|-----------------------3-3--3--------------------||

 • For å spille denne tab som forklarer Lynyrd Skynyrd sin sang «Sweet Home Alabama», er det først to toner på den åpne D strenger, B strengen på tredje tverrbånd, G strengen på andre tverrbånd osv.
 • Å bytte mellom akkorder og gitar licks er spennende. Du vil føle at du virkelig lager musikk istedenfor å «bare» drive med å lære å spille gitar. Men ikke vær utålmodig, sørg for at du har lært deg akkorder på en riktig måte, og at du ikke mister rytmen når du legger til en gitar lick her og der.

4

Lær av de andre.
Gitar er best lært ved å se, høre og etterligne andres teknikk. Du trenger ikke ta formelle leksjoner for å lære gitar, men hvis du har venner som spiller med deg og vil dele triks og forslag, kan det bare hjelpe.

 • YouTube-guider kan være svært nyttige for nybegynnere, samt avanserte gitarister. Å kunne egentlig se Stevie Ray Vaughn rippe gjennom av sine soloer, eller se hvordan jack Johnson spiller din favoritt sang på nært hold kan være både flott og nyttig erfaring.
 • Hvis du ønsker å spille klassisk eller jazz gitar til slutt, eller til og med hvis du ønsker å lære å lese noter, kunne formell utdanning være en god ide. Å lære å spille gitar selv er en flott (og billig!) måte å utvikle egen stil, men det kan også være en utfordring å bryte med sin stil og erstatte den med «riktig» stil. Lykke til!

Share with your friends


Submit

Still et spørsmål

Spør oss om hva du vil

Flere artikler