1. Home
 2. All guides
 3. Gjør det selv: Hvordan skifte bilbatteri og velge brukt bil

Gjør det selv: Hvordan skifte bilbatteri og velge brukt bil

Å kjøpe (din første) bil kan koste mye penger. Spesielt hvis du ikke vet hvor du skal kjøpe den, hva du bør kjøpe og hva du bør se etter. Hver krone du betaler, føler som for mye hvis du har ingen peiling på hva bilen er verdt. Det er mange nettsider som tilbyr brukte biler til en rimelig pris. Men en grei pris er ikke det eneste du bør tenke på: kanskje er prisen grei, men er bilen like grei? Noen bildeler kan man skifte selv, vet man hvordan skifte bilbatteri selv, så er det ikke noe problem. Følg disse tipsene for å få vite hva du bør se etter når du kjøper en bil:

hvordan skifte bilbatteri

Hva bør du gjøre når du kjøper bil

1

Trinn 1: Undersøkelse
Det første du gjør når du ønsker å kjøpe en bil er undersøkelse. Sjekk alt du kan på bilen du er interessert i. Følgende deler er avgjørende:

Bildekk: Bildekk bør ha en god profil. Har de ikke det, kjøp ikke bilen. Profilen på dekkene sørger for at når du bremser bilen faktisk stopper. Kjøring uten profil på dekkene er virkelig farlig. Forresten er det dyrt å skifte dekk. En bil uten profil på dekk kan være veldig billig, men det kommer til å være dyrt å skaffe deg nye dekk.

1.1

Bremser: Dette bør være en selvfølge, ikke sant? Hvis bremsene på bilen ikke funker, så er den rett og slett ikke trygg. Når du foretar en testkjøring, bør du alltid teste bremsene (se trinn 2: prøvekjøring for å lese hvordan du kan teste dette).

1.2

Karosseri: Karosseri er veldig viktig. Selv om du ikke kan forvente noe glitrende, nytt og ubrukt (siden du kjøper en brukt bil), må du være forsiktig. Det er ikke et stort problem hvis du kan legge merke til litt rust. Det er helt greit. Men hvis du sjekker suspensjon og det er rusten, betyr det at din bil ikke vil bestå teknisk undersøkelse. Sjekk hjulene og testen av karosseri for rust. Som sagt, er det helt greit med litt rust, men ikke for mye. Hvis du føler at det er for mye rust: ikke kjøp bilen.

1.3

Motor: Åpne opp panseret på bilen. Nå bør du ikke se ut som om du ikke har noen peiling på hva du driver med. Les disse tipsene og du kommer til å se ut som proff.

 1. Sjekk rammen. Eng gang til: det er greit med litt rust, men for mye er ikke bra.
 2. Skrangl batteriet litt. Bilbatteri bør være festet trygt så det ikke beveger seg – hvis det gjør det, ikke kjøp bilen.
 3. Sjekk fjærer, de er ikke synlige i hver bil, men de bør være over hjulene. Sjekk om det ikke er for mye rust.
 4. Sjekk tenningspluggen. Denne delen er fast i sylinderen, men du kan veldig lett få den ut og sjekke den. Tenningsplugg er en liten svart pin. Hvis pinen er borte, vil tenningspluggen ikke fungere. Likevel husk at du kan kjøpe bilen hvis dette er eneste som mangler eller er ødelagt. Tennignspluggen er billig å erstatte.
 5. Ta en lommelykt (lommelykt på mobilen er som regel god nok) og begynn å lete etter drivreim. Det skal ikke være noen riper eller skader på den. Drivreim bør skiftes hver 2-3 år, så se om du kan finne ut hvor gammel drivreimen er. Som regel finnes det en vedlikeholdsrapport så be om å se på den.

1.4

Bilvæsker: Det er tre væsker du bør sjekke: kjølevæske, motorolje og bremsevæske.

 1. Motorolje: Sjekk hvis motoroljen når opptil et visst nivå. Dette er lett å kontrollere. Ta ut bolten og se om motoroljen på det nødvendige nivået (du kan se dette på pinnen).
 2. Bremse- og kjølevæske: Sjekk for å se om disse væsker er på nødvendige nivået.

Hvis alt er OK, er du klar til neste trinn.

Visste du at...

Silver eller sølvfarge er den mest tilgjengelige fargen på bilmarkedet? Det er mer enn 447 000 biler i denne fargen. På andreplass har vi svart (429 000), fulgt av hvit (409 000) og så rødt (321 000). Det er også svært mange blåe (309 000) og gråe biler (277 000).

hvordan skifte bilbatteri
2

Trinn 2: Prøvekjøring

Man kan godt si at trinn 2 kan være enda viktigere enn trinn 1. Jo, bør alle de tekniske aspektene ved bilen være i roden, men hvis du ikke liker hvordan det føles å kjøre den, er det bare sløsing med penger å kjøpe bilen.

Her er noen tips du bør gjøre i løpet av testkjøring:

 1. La håndbremsen på. Prøv å kjøre bort. Hvis håndbremsen virker som den skal, bør du ikke være i stand til å kjøre unna. Hvis du kan kjøre bort, er ikke denne bilen et smart eller godt kjøp.
 2. La håndbremsen på litt lenger. Gass litt på. Forutsatt at håndbremsen fungerer, bør motoren stoppe. Hvis dette ikke er tilfelle, funger ikke clutchen som den skal.
 3. Kjør, da! Slå av radioen, slik at du kan lytte til bilen. Hvis det er noen rare lyder, bør du ikke kjøpe den.
 4. Test bremsene. Når du kjører 30 km/t, og så bråbrems. Du ønsker å se hvordan bilen reagerer på dette, så hvis det skal skje en ulykke, vet du hvordan bilen reagerer. Prøv å presse bilen til det ytterste, selv om bilen ikke er din ennå, og selv om du kanskje ikke kjøper den.
 5. Drei rattet både til høyre og venstre så langt du kan. Dette skal fungere, og du bør ikke høre noen lyder. Kan du høre noe, betyr det at det er noe i veien med rattet.

3

Så, hvis du likte bilen og det er ingen (store) komplikasjoner – kjøp den. Dersom bilen har mindre feil og skader som ikke koster for mye å fikses, bør du kjøpe bilen. Mindre komplikasjoner er for det meste noe du kan løse selv. Hele bilvæsker, skifte tenningsplugg eller skifte batteriet osv. Her er hvordan skifte bilbatteri selv:

 1. Du kommer til å trenge 10mm skiftenøkkel, 13 mm pipe og et nytt bilbatteri. Begynn med å løsne minus polen først. Etter at du er ferdig med minus polen, kan du løsne pluss polen.
 2. Løsn mutterne med 10 mm skiftnøkkel. Løsn batteriholder når du har tatt av ledningene.
 3. Ta ut det gamle bilbatteriet.
 4. Å sette inn det nye bilbatteriet er det samme men i den motsatte rekkefølgen. Sett bilbatteriet inn.
 5. Skru batteriholderen først.
 6. Kobl ledningene – først kobler du pluss og så minus.
 7. Stram til med skiftenøkkelen og det er det. Nå vet du hvordan skifte bilbatteri. Ta testkjøring for å se om bilbatteriet funker.

Konklusjon

hvordan skifte bilbatteri

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share with your friends


Submit

Still et spørsmål

Spør oss om hva du vil

Flere artikler