1. Home
 2. All guides
 3. Hvordan fikse vannskade på mobil

Hvordan fikse vannskade på mobil

Dette er bare det verste som kunne skje, er det ikke? Å miste din mobilen i vannet. Du har kanskje hørt om noen teorier om hvordan redde en mobil som har opplevd vannskade, men her er en skikkelig god liste som vil hjelpe å redde mobilen din. Det er teit å gå rundt uten internettforbindelse eller mobilen, ikke sant? Lær derfor hvordan fikse vannskade på mobil.

Telefonen droppet i risen

Hva bør du gjøre

1

Ta mobilen ut av vannet så raskt som mulig
Dette er jo en selvfølge, ikke sant? Uansett hvordan og hvorfor din mobil ble våt eller mista i vannet – prøv å forhindre at den blir enda våtere. Porter til USB og lading, det lille hullet for mikrofon, og plast som dekker mobilen tillater som regel vann å gå inn i mobilen på bare et par sekunder. Få tak i mobilen din så raskt du kan, slå den av med det samme, siden det verste som kan skje er kortslutning som oppstå veldig lett når mobilen er slått på og våt.

2

Det kan hende at mobilen din ikke blir skadet for mye hvis du tok den ut av vannet fort nok
Jo lengre periode av nedsenkning, desto større sjanser til større skader og dårlige konsekvenser for mobilen. Men dette betyr at du ikke bør få panikk. En hel syklus i vaskemaskinen er noe å være redd for, men et par sekunder i litt vann er ofte ikke så farlig i det hele tatt. Uansett hvor seriøs vannskaden kan være, er det verdt å prøve følgende tips for å prøve å redde mobilen, før du gir opp.

 • Hvis mobilen er koblet til en vegglader og er falt inni vannet vær OBS på at du ikke prøv å fjerne den fra vannet. Søk med det samme profesjonell hjelp eller i det minste råd om hvordan fikse situasjonen trygt (som for eksempel å slå av hovedstrømbryteren eller lignende). Strømm og vann bør man aldri blande, siden det kan fre til elektrisk støt og veldig seriøse konsekvenser. Men hvis mobilen ikke var koblet til en vegglader da den falte ned i vannet, ta den bare ut av vannet så raskt som mulig, og fortsett med neste skritter.
 • En rask reaksjon kan være forskjell mellom å kunne fikse bilen eller ikke, men fortvil ikke. Prøv å bli flink og hold deg på et høyt nivå.

3

Etter å ha fått tak i mobilen og tatt den ut av vannet, samle fort papirhåndlær eller myke kluter til å legge mobilen på mens du fjerner batteridekselet og batteriet.
Dette er en av de viktigste trinnene å lære for at du skal fikse vannskade på mobilen. Mange kretser inne i mobilen vil overleve nedsenking i vann forutsatt at de ikke er knyttet til en strømkilde (batteri) når det er våt.

 • Prøv å finne ut om mobilen er skikkelig vannskada eller ei, sjekk hjørnet i nærheten der batteriet er. Det skal finnes hvit firkant eller sirkel, med eller uten røde linjer. Hvis dette er rosa eller rødt, har telefonen blitt vannskada.
 • Les bruksanvisning til mobilen din hvis du ikke er sikker på hvordan du skal fjerne batteriet.

4

Ta ut SIM-kortet om telefonen din har et.
Noen av alle de viktigste kontaktene (samt annen informasjon) kan lagres på SIM. For mange kan SIM-kortet bety mer enn selve telefonen, særlig hvis det er en eldre modell. Nyere mobiler lar deg lagre data i skyen – f.eks. Google Drive eller iCloud.

 • SIM-kort tåler som regel vann, men det er alltid en god ide å ta dem ut når en slik uhel skjer. Tørr kortet og la det ligge på tørkepapir før du har fikset mobilen og bestemmer deg å sette SIM-kortet inn igjen.

5

Fjern alt tilbehør som minnekort, headset eller mobildeksler og vesker.
Fjern alle pluggene som dekker huller, spor og sprekker i mobilen for å utsette dem for lufttørking.

6

Tørk mobilen med en myk klut eller et håndkle.
Hvis det finnes til og med en liten dråpe vann som du ikke har tørket bort, kan den ødelegge telefonen ved på grunn av korrosjon. Til og med veldig lite vann kan fjøre til at kretsene ruster og kortslutter. Det er klart at du må fjerne alt vann så raskt som mulig for å hindre skader og redde mobilen:

 • Tørk forsiktig bort så mye vann som mulig uten å skade skjermen eller miste mobilen. Unngå å riste mobilen uforsiktig eller overdrevet – da unngår du å miste den i bakken, samt å få vannet til å bevege seg inni den.
 • Tørk mobilen ved å bruke et håndkle eller tørkepapir, prøv ikke å få smådeler av papiret i hullene og sporene på telefonen likevel. Fortsett å tørke forsiktig og fjern så mye vann som mulig.
 • Har du tatt ut batteriet, bør du rengjøre innsiden av mobilen med litt alkohol og tørkepapir

Våt telefon
7

Bruk en støvsuger
I tilfellet vannskade på mobilen er første prioritet å få væsken ut av telefonen din. Prøv å bruke en støvsuger hvis du har en tilgjengelig. Fjern all restfuktighet ved å suge den ut av mobilen ved å holde støvsugeren over de berørte områdene for opptil 20 minutter.

 • Dett er den raskeste metoden som kan tørke mobilen helt og få den til å fungere på 30 minutter. Likevel, anbefaler vi ikke å slå på mobilen så fort, bortsett fra tilfeller der eksponering for vann var ekstremt kort, og du er sikker på at du har tørket den helt.
 • OBS! Pass på at du ikke holder støvsuger for nært, vakuum kan skape statisk elektrisitet, noe som kan gjøre situasjonen enda verre for din mobil

8

Ikke bruk hårføner til å tørke ut din mobil
I motsetning til hva folk flest anbefaler, fraråder vi sterkt fra å bruke en hårføner (til og med hvis du bruker «kald»-modus). Bruk av en hårføner i dette tilfellet kan pushe vann og fuktighet ytterligere innover mot sprekkene, slik at det kan nå elektronikken dypt inni mobilen.

 • Når fuktigheten og vannet blir pushet dypere inn, kan korrosjon resultere i kortslutting. Dette kan ødelegge mobilen og derfor bør du unngå bruk av hårføner
 • Selv om vi sa du bør unngå å blåse luft inn i mobilen, og at du derfor bør unngå bruk av hårføner, kan du bruke hårføner veldig forsiktig for å redde mobilen. «Bernoulli»-prinsippet sier at varmt luft som beveger seg over mobilen fører til at lufttrykket reduseres og derfor blir vannet og fuktighet suget ut av telefonen. Men det er viktig at du ikke blåser direkte i mobilen siden det kan bare forverre situasjonen.

9

Bruk noe som trekker ut fuktighet
En billig mulighet for å fikse vannskade på mobil er å legge mobilen inni en pose med ukokt ris over natten. Du kan også bruke frokostblanding hvis du ikke har ris tilgjengelig hjemme, og en annen mulighet er å dekke mobilen i tørkepapir. Risen er som regel den beste muligheten av de tre, og den kan ofte absorbere fuktighet.

10

Sola er din venn! Legg mobilen ned på et solrikt sted for å bli kvitt vann i veldig små områder du ellers ikke kan nå med klut eller tørkepapir.

A few tips on how to save your wet phone are in this video

11

La telefonen ligge på tørkepapir, servietter eller annet papir
Etter å ha fjernet mobilen fra ris og andre metoder vi har nevnt, plasser simpelthen mobilen flat på et absorberende materiale. Husk at målet er å bli kvitt all fuktighet og at du bør være tålmodig og forsiktig.

 • Sjekk tørkepapiret (eller hvilket som helst absorberende materialet du bruker) hver 4 til 6 timer. Hvis fuktigheten er tydelig, gjenta støvsuging, ris og andre skritt fra denne guiden.

12

Test mobilen
Vannskade på mobil krever mye energi, tålmodighet og tid. Etter at du har ventet i minst 24 timer (eller lenger om nødvendig), bør du sjekke hvis hele mobilen ser ren og tørr ut. Sjekk alle porter, småsprekker og andre mobildeler for fuktighet eller smuss. Tørk vekk støv og urenslighet fra tilbehør og deksler og sett forsiktig batteriet i mobilen. Forsøk å slå mobilen på, og vær obs på å høre uvanlige lyder og observer om mobilen fungerer som den skal.

13

Prøv å «lade» mobilen uten batteri, dvs. bruke den med laderen, hvis den er helt tørket ut, men fortsatt funker ikke
Hvis mobilen begynner å fungere slik, betyr dette at du sannsynligvis må skaffe deg et nytt batteri

14

Med mindre du hadde opplæring eller trening i å fikse vannskade på mobil, aldri demonter mobilen selv.
Det er bes å la proffe folk fikse dette, siden du kan ødelegge mobilen, bli eksponert til farlige kjemikalier og stoffer eller oppleve elektrisk støt-

 • Hvis mobilen din kan slås på, men fungerer ikke som den skal etter at du har tørket den, er det sannsynligvis fordi du ikke har tørket litt «skjult» væske, eller at korrosjon ar allerede oppstått (som er det verste av de to)
 • Fjern alle deksler, vesker, batteriet, kabler og alt tilbehør igjen, og tørk det forsiktig med pensel eller tannbørste. Se f.eks. på YouTube videoer for å finne instruksjoner om hvordan du skal gjennomføre denne prosessen.

15

Kjøp et beskittelsesetui til mobilen
Det vil bidra til å beskytte mobilen mot riper og skader. Husk at beskyttelsesfilm er et must for mobiler med berøringsskjerm!

Vannskade på mobil – hva nå?

Det finnes noen billige alternativer for å redde mobilen etter at du mistet den i vannet eller annen væske som kan ødelegge den. Ingen grunn til å få panikk eller betale massevis av penger for å kjøpe en ny mobil. Fortvil ikke, men følg disse tipsene og reglene. Var forsiktig og prøv å forebygge vannskader og slike uhell i fremtiden ved å bruke beskyttelsestilbehør og være ekstra forsiktig.

Share with your friends


Submit

Still et spørsmål

Spør oss om hva du vil

Flere artikler