1. Home
 2. All guides
 3. Hvordan vaske PC skjerm med det du har hjemme

Hvordan vaske PC skjerm med det du har hjemme

Laptop-skjermer har en tendens til å samle støv, matrester og annet rusk som fort begynner å se dårlig ut. Det er veldig viktig å bruke milde rengjøringsvæsker til å rengjøre skjerm på en bærbar-PC: LCD-overflaten blir lett skadet. Du kan få det til ved hjelp av en mikrofiberklut og en enkel blanding av vann og eddik, hvis du ikke ønsker å kjøpe en spesiell skjermrens til flere hundre kroner.

Hvordan vaske pc skjerm

Metode 1: Rengjøring av skjermen med en mikrofiberklut

 1. Slå av din laptop, koble fra strømadapteren og ta ut batteriet. Rengjøring av en skjerm som er i bruk kan føre til permanent skade. Ikke sett den bare i dvale-modus. Vær på den sikre siden og slå derfor alt av.
 2. Bruk en mikrofiberklut. Disse er laget i en type stoff som ikke produserer lo, og som i tillegg er meget mykt. Hvis du bruker en vaskeklut, t-skjorte eller en annen type stoff, kan du til slutt ende med ekstra rusk og lo, eller i verste fall med riper i skjermen.
  • Unngå også å bruke papirprodukter. Vi anbefaler deg å aldri bruke serviett, tørkepapir, toalettpapir eller en annen papirprodukt. Siden disse er skrapete, kan det hende at de skader skjermen.
  • En mikrofiberklut er den beste og mest praktiske løsningen for rengjøring av alle typer skjermer og linser.
 3. Tørk over skjermen forsiktig med kluten. Nesten bare en sveip med kluten skal fjerne støv og løse partikler på skjermen. Tørk over forsiktig uten å presse for hardt, siden du kan skade skjermen om du gjør dette for hardt.

  • Når du tørker over i forsiktige sirkelbevegelser, kan du fjerne noen av de tøffere flekker og gjenstridige skitt..
  • Skrubb aldri skjermen fordi dette kan føre til så kalt «pixel burnout» (pikselutbrenthet).
 4. Husk å rengjøre rammen med en mild rengjøringsmiddel. Hvis området rundt skjermen er skitten, kan du bruke standard husrengjøringsmiddel og tørkepapir, men vær ekstra forsiktig og sørg for du ikke berører skjermen..

 

Metode 2: Bruk rengjøringsmiddel

 1. Slå av datamaskinen, koble fra strømadapteren og ta ut batteriet. Siden du bruker væske til å rengjøre skjermen, er det veldig viktig at laptopen er slått av og ikke koblet til stikkontakten.
 2. Lag en mild rengjøringsmiddel. Den ideelle løsningen er en vanlig destillert vann, som inneholder ikke noen kjemikalier og er skånsom mot skjermen. Hvis «hardere» rengjøring er nødvendig, er det greit med en 50/50 blanding av destillert vann og eddik.
  • Sørg for at du bruker vanlig hvit eddik, ikke epleedikk eller noe annet.
  • Destillert vann er bedre enn vanlig vann fordi det er fritt for kjemikalier.
  • Produsenter anbefaler ikke lenger bruk av rengjøringsmidler som inneholder alkohol, ammoniakk eller andre sterke løsemidler ved vasking av LCD-skjermer.
 3. Hell vann/eddik-blanding i en liten flaske med forstøver. Det kan være hvilken som helst vanlig sprayflaske som produserer en fin tåke. Hell som sagt litt av blandingen i sprayflasken og skru på toppen. Ikke bruk denne til å spraye direkte på skjermen likevel.
 4. Påfør en minimal mengde av blandingen på din mikrofiberklut. En statisk-fri, fiber-fri klut fungerer best. Husk å ikke bruke vanlig klut, da dette kan ripe skjermen. Ikke gjør kluten for våt. Det er bare nødvendig å gjøre kluten liksom fuktig, uten å bruke for mye blandingen, og det er derfor vi bruker sprayflasken.
  • En våt klut kan dryppe når du vasker skjermen og blandingen kan renne bak rammen og skade skjermen permanent.
  • Prøv å bruke blandingen bare på ett hjørne av kluten for å sørge for at den ikke blir for våt.
 5. Tørk over skjermen med den fuktige kluten i sirkelbevegelser. Sirkelbevegelser eliminerer som regel striper. Press veldig forsiktig og jevnlig. Bruk bare så lite kraft som det er nødvendig å holde kluten i kontakt med skjermoverflaten. Bruker du for mye kraft når du vasker skjermen kan du skade LCD-matrix permanent og gjøre skjermen ubrukelig.

  • Hold skjermen mot toppen eller bunnen for å unngå å gjøre den møkket mens du jobber.
  • Kanskje må du tørke over flere ganger, dvs. «gå flere sirkler» før alle flekker er fjernet. Kanskje må du også påføre vann/eddik-blanding på kluten på nytt som du jobber, avhengig av hvor mange ganger må du gå over skjermen før den er helt ren.

 

Metode 3: Vet hva du ikke skal gjøre

 1. Hell eller spray aldri væske direkte på skjermen. Det er veldig viktig å huske at du ikke må spraye vann direkte på skjermen på din bærbare-PC. Dette øker betraktelig sjanser for å få vann inn i maskinen, og dermed gjøre den helt ubrukelig i verste fall. Det er lov å bruke en væske bare hvis du påfører den med en myk klut, og helst en myk mikrofiberklut.

  • Ikke skyll kluten i vann eller rengjøringsblanding. En gjennomvåt klut er mer sannsynlig å dryppe, og da kan vann flyte inni maskinen, som kan forårsake alvorlig skade på den, eller ødelegge den helt. Hvis du har brukt for mye vann på kluten, vri den godt opp før du begynner å vaske skjermen.
 2. Ikke bruk vanlige rengjøringsmidler på skjermen. De eneste rengjøringsmidlene som er trygge for skjermen er enten de spesielle skjermrensene som koster for mye, eller destillert vann med litt hvit eddik. Ikke bruk følgende:

  • Vindusvask
  • Universal rengjøringsmiddel
  • Oppvaskmiddel eller såpe av noe slag

Skrubb aldri skjermen. Hvis du trykker for hardt kan du ødelegge den laptop. Bruk lette sirkelbevegelser når du vasker skjermen. Unngå å bruke børste eller noe som kan ripe skjermen. Velg helst en myk mikrofiberklut for å rengjøre din skjerm uten å ripe den.

Hvordan vaske pc skjerm

Share with your friends


Submit

Still et spørsmål

Spør oss om hva du vil

Flere artikler