1. Home
  2. All guides
  3. Lett og fort rengjøring av toalett: Gjør det selv

Lett og fort rengjøring av toalett: Gjør det selv

Det ser ut som om alle toaletter pleier å bli tilstoppet når det passer minst! Men heldigvis kan du fikse dette selv og ta deg av rengjøring av toalett uten å måtte betale til en rørlegger. Oftest kan du bruke en god stempel til å fikse tilstoppelse, eller hjemmelagede rengjøringsmidler laget av vann, eddik og soda. Hvis det er snakk om mer problematisk tilstoppelse, er det verdt å prøve med spesielle våt/tør støvsugere eller et ballstempel. I hvert fall kan du spare mye hvis du unngår å ringe til en profesjonell rørlegger.

Metode 1: Fiks tilstoppet toalett med stempel

Sørg for at vannet i toalettet ikke renner over. Hvis toalettet ikke tømmes riktig etter første flush, ikke flush igjen. Dette vil bare føre til at det blir mer vann i toalettskålen. Istedenfor bør du åpne vanntanken og lukke klaffventilen. Dette gjøres for å unngå mer vann i toalettskålen.

Forbered badet/toalettet. Hvis det var vannet som rant over toalettskålen, legg aviser eller tørkepapir på gulvet for å suge opp væsken. Dette vil gjøre det lettere å rydde etterpå. Også er det best å slå på ventilasjonsvifte eller åpne et vindu så snart som mulig for å minimere stygg lukt ver rengjøring av toalett.

Rengjøring av toalett: Slik gjør du det

En klaffventil ser ut som en sirkulær rennestopper festet til en kjede. Vannet i tanken er ikke skitten, så det går helt greit å bare stikke hånden inn for å lukke klaffventilen. Hvis tilstoppelsen er veldig alvorlig, er det likevel best å ha gummihansker på. Toaletter er jo ikke så rene, men et godt par gummihansker vil beskytte deg mot eventuelle bakterier. Velg gjerne hansker som når opptil albuene. Det er fint å kle deg i gamle klær, bare for sikkerhets skyld – fordi hele «operasjonen», dvs. rengjøring av toalett, kunne bli litt rotete.

Se hvis du klarer å fjerne hindringen. Hvis du kan se årsaken til tilstoppelsen, få tak i det og fjern det fra toalettet hivs mulig. Hvis du ikke kan fjerne det med hendene, men du vet at det er et objekt (f.eks. leketøyet til ditt barn), hopp over bruk av stempel rett til en annen metode.

Bruk et stempel av god kvalitet. Det er viktig å bruke en stor og kraftig gummipropp, enten ballformet eller med fold-out gummi på bunnen. Ikke bruk sånne billige, små stempler med små sugekopp. Som regel vil disse ikke hjelpe.

Tips til rengjøring av toalett med et stempel

Hvis stempelet ikke lager en tett forsegling, prøv å bruke en gammel fille for å lage forsegling.

Hold stempelet i varmt vann før bruk. Dette gjør det mykere, noe som vil hjelpe å skape tettere forsegling.

Plasser stempelet i toalettskålen. Pass på at stempelet dekker hele hullet. Stempelet skal være neddykket i vannet for at dette skal funke. Det er veldig viktig at du «trekker» vann, og ikke luft. Hell litt vann i toalettskålen om nødvendig.

Guide

Pump med stempelet tett over hullet. Begynn sakte først, siden første bevegelsen vil presse luft inni doskålen. Trykk ned, og så dra opp kraftig for å prøve å røre hindringen og løsne den, takket være trykkforskjellen. Fortsett å pumpe kraftig til tilstoppelsen er fikset og vannet begynner å renne ut gjennom hullet. Det kan ta 15 eller 20 ganger før tilstoppet toalett er fikset, så vær tålmodig.

Flush for å sjekke om tilstoppelsen ble fjernet. Hvis vannet etter hvert renner ut mens du pumper med stempelet, men tilstoppelsen blokkerer fremdeles normal flyt i avløp, fyll toalettskålen med vann igjen. Sørg for at det er vann opp til det normalet nivået etter vanlig flush, og deretter bruk stempelet igjen. Vanskelige tilstoppelser krever ofte at du gjentar dette flere ganger.

Metode 2: Rengjøring av toalett med vaskemidler

Kjøp et enzymbasert vaskemiddel. Prøv å finne et produkt som inneholder blanding av enzymer som gjør fast avfall til flyttende. Disse enzymene er som regel brukt i septiksystemer til å «smelte» eller bryte ned evfall.

Følg instrukser på produktet. Hell den anbefalte mengden vaskemiddelet i toalettskålen. Vanligvis bør du vente en natt for at enzymene skal virke. Hvis tilstoppet toalett ble fisket – skulle alt fungere normalt neste dag.

Tips til rengjøring av toalett med et enzymbasert vaskemiddel

Vaskemidler av denne slag finner du vanligvis i butikker der det står rengjøringsmidler. Enzymbasert middel er bedre enn farligere kjemikalier fordi det skal ikke skade rørene dine, og heller ikke miljøet. DEnne metoden fungerer bare når det gjelder organisk avfall, det vil si ikke med leker eller andre gjenstander.

Metode 3: Rengjøring av toalett med en rørslange

Slik gjør du det

Kjøp eller lån rørslange (fint hvis du kan låne en). En rørslange er et fleksibel kabel-lignende verktøy som kan gå gjennom rør i et avløp, som gjør det mulig å fikse tilstoppet toalett hvis hindringen ligger dypere i rørene. Den beste rørslangen er laget spesielt for toalett for at rørene eller toalettskålen ikke blir skadet. Profesjonelle rørleggere vil som regel bruke disse rørslangene.

Sett den ene enden av rørslangen inn i avløpet. Trykk ned slik at rørslangen går lenger inn til du føler hindring.

Vri og skyv rørslangen gjennom hindringen. Målet er å bryte opp hindringen i mindre deler som kan bevege seg og flyte gjennom rørene. Det kan ta noen minutter før du klarer det. Når vannet flyter normalt, flush for å se om det renner ut i avløpet så raskt som vanlig.

Fjern toalettskålen og bruk rørslangen i motsatt retning. Det kan hende at det er nødvendig å fjerne toalettskålen og kjøre rørslangen gjennom i motsatt retning. Dette kan typisk skje med harde gjenstander som et leketøy. Hvis det er nødvendig med demontering av toalettet og du ikke føler deg komfortabel med dette, er det på tide å ta kontakt med en rørlegger.

Nå vet du hvordan du kan fikse tilstoppet toalett selv – håper dette hjelper, og at du unngår å betale til en profesjonell rørlegger. Lykke til!

Share with your friends


Submit

Still et spørsmål

Spør oss om hva du vil

Flere artikler